Παιδί και νηπιαγωγείο

Share this

 Όταν τα μωρά αρχίζουν να γίνονται παιδιά, ένας προβληματισμός είναι κοινός για κάθε οικογένεια: ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάνε στον παιδικό σταθμό. Πότε η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία είναι επιβλαβής και πότε απαραίτητη; Υπάρχει κάτω και άνω ηλικιακό όριο ή έγκειται στην κρίση του γονιού; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί και πάρτε τις αποφάσεις σας.

Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί εδώ είναι ο εξής: αν το παιδί δεν πάει στον παιδικό σταθμό, με ποιον θα μείνει σπίτι; Τα παιδιά, ιδίως μετά τη βρεφική ηλικία, πρέπει να περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά. Η αγάπη και η φροντίδα είναι απαραίτητες, αλλά δεν αρκούν για να αναπτυχθεί ψυχοσωματικά ένα νήπιο. Η μαμά, η γιαγιά ή η νταντά πρέπει να έχουν το κέφι και τον χρόνο να μιλούν, να τραγουδούν, να διαβάζουν και να παίζουν με το παιδί.

Ο παιδικός σταθμός εξασφαλίζει ότι το παιδί σας δεν θα βρίσκεται κολλημένο στην τηλεόραση. Αντ’ αυτού, θα κοινωνικοποιηθεί ανακαλύπτοντας τον εαυτό του και τις κοινωνικές του δεξιότητες, θα διασκεδάσει παίζοντας με παιδιά της ηλικίας του καιθα μάθει να μοιράζεται και να λειτουργεί ομαδικά, ακολουθώντας τους κανόνες της ομάδας. Θα μάθει να αποδέχεται τους άλλους και τον εαυτό του και να πειθαρχεί.

Για αρκετούς παιδοψυχολόγους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι φρόνιμο ένα παιδί να μείνει στο σπίτι και να χορτάσει τους γονείς του μέχρι τα τέσσερα έτη, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά στα ψυχοσυναισθηματικά στάδια. Σύμφωνα με την Κλινική Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Σαράντηεφόσον υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να μείνει στο σπίτι, δεν χρειάζεται να πάει παιδικό σταθμό πριν κλείσει τα τέσσερα. «Πριν την ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων χρόνων της ζωής, το παιδίδεν είναι ψυχικά αυτόνομο, ώστε να απομακρυνθεί από το σπίτι –ακόμη κι αν έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται» λέει η κ. Σαράντη.

Τα τέσσερα έτη, ωστόσο, δεν είναι για όλους τους ειδικούς το ηλικιακό μίνιμουμ για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Παιδίατρο Ιωάννα Αντωνιάδου Κουμάτουπολλά παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα την ένταξή τους στο μικρό κοινωνικό σύνολο της τάξης του παιδικού σταθμού ακόμα κι από τα 2,5 έτη. Ωστόσο τονίζεται, ότι σε αυτές τις ηλικίες, η παραμονή στο σταθμό πρέπει να είναι σύντομη. «Μετά τα 3,5» γράφει σε άρθρο της η Παιδίατρος, «η παρακολούθηση του προγράμματος του παιδικού σταθμού, αρχίζει να γίνεται απαραίτητη, προκειμένου να αποκτήσει το παιδί γνώσεις με δομημένο τρόπο και να αναπτύξει νοητικές δεξιότητες.Οι αναπτυξιακές του δυνατότητες το βοηθούν "να πάρει" από τον παιδικό σταθμό, μετά τα 3.».  

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχύσετε τη σχέση σας μαζί του για να μειώσετε την πιθανότητα να νιώσει άγχος αποχωρισμού.«Ασχοληθείτε περισσότερο με το παιδί τις ώρες που βρίσκεται στο σπίτι, μιλήστε του περισσότερο, παίξτε μαζί του, αγκαλιάστε το, ακούστε το, δώστε του την αμέριστη προσοχή σας» συμβουλεύει η κ. Σαράντη, προκειμένου να δυναμώσετε τη σχέση σας με το παιδί.

πηγή:mama365.gr

παιχνιδουργήστε
μαζί μας...